cultuur snuiven

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

We mogen weer een beetje cultuur snuiven, maar dan wel op de anderhalve coronameter. Gisteren naar concert geweest. Twee dagen lang volledig uitverkocht. Ik kon nog net twee kaartjes bemachtigen. In Ahoy of ArenA zult u zich afvragen? Nee, nee, gewoon in de fraaie tuin van Ronald en Paul Koopman te Emmer-Compascuum. Geen file voor de deur, geen gedrang bij de entree. Het was een gezellige en gemoedelijke sfeer. Iedereen had een mooi plekje. Grote tuinen hè. Dat heb je hier nog! De artiest midden tussen zijn toehoorders. Geen spectaculaire lichtshow of goedbedoelde geluidseffecten maar gewoon muziek puur sang. Marcel de Groot, inderdaad, de zoon van, trad op met een verrassend mooi repertoire.

Ik mijmer wat weg naar vervlogen tijden toen wij ons eerste tuinconcert beleefden. Het is alweer 15 jaar geleden dat wij op Hemelvaartsdag in het pittoreske Bokeloh langs de Hase bij Altes Gasthaus Giese asperges aten. Op een goed moment kwam er een trekker met een platte kar volgeladen met uitgelaten mannen aanrijden. Tien minuten later weer een, en weer een, net zo lang tot het restaurant bomvol met mannen zat. Wij moesten er meer van weten en informeerden naar de bedoeling van deze happening. Het bleek dat Hemelvaartsdag in Duitsland tevens Vaderdag is en dat alle mannen voor die dag ontslagen zijn van hun echtelijke plichten. Massaal trekken ze met platte wagens en bolderkarren naar de horeca gelegenheden om zich tegoed te doen aan bier en wijn.

Toen de stemming er goed in zat werden de meegevoerde muziekinstrumenten ter hand genomen en brak het feest pas echt los. Spontaan werden wij uitgenodigd voor een tuinconcert in Meppen, waar wij een week later genoten van de liedjes van Reinhard Mey, vertolkt door twee jonge plaatselijke troubadours. Zoveel verborgen talent zonder commerciële toestanden. Entreeprijzen die alleen maar kostendekkend hoeven zijn, inclusief het flesje wijn voor de gastheer of gastvrouw, In de pauze een drankje voor de prijs van €0,75, wat wil je nog meer. Heerlijk die kleinschalige concerten in de regio waar jaarlijks duizenden mensen van genieten.

Jan Oosterbeek

Regio observer

Share This