• Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Zo tegen het einde van augustus is het feest in de regio. De festiviteiten gaan van dorp naar dorp. Oogstfeesten wel te verstaan! Bij de gezellige sfeer die bol staat van traditie en folklore hoort natuurlijk een kermis en een braderie. De boerenrockband speelt heerlijke muziek vervangende herrie. De feestzaal in het dorp is gereserveerd voor de high cult liefhebber die naar hartenlust kan dansen op de muziek van de Nederlands/Duitse piratenzenders. Op het hoogtepunt treedt de plaatselijk ster op. Meestal een tiroler ogende blonde dame met een te lage decolleté en een te korte petticoat, die alle populaire schlagers en smartlappen uit haar hoofd schijnt te kennen. Alles wordt uit de kast getrokken om het publiek te vermaken.

Op straat domineren dampende eetkraampjes met hun rijke variatie aan culinaire hoogstandjes. Hamburgers met een imposante lading meegebakken uien en veel saus vormen de hoofdmoot. Daarnaast is de boerenfriet met flink veel vlees een goede tweede, maar ook het broodje beenham met honingsaus loopt er prima in. Of, als je toevallig aan de Duitse kant bent is gekruide pommes mit bradwurst een absolute must. Dat alles wordt natuurlijk weggespoeld met een goed glas bier. Voor de boeren in de streek een mooie ontlading van weer een spannend seizoen. Voor een geslaagd feest is een ouderwetse knokpartij om de spierkracht te meten allang geen prioriteit meer. Dat laten ze tegenwoordig liever aan reljongeren in de stad, die elkaar liever met allerhande enge attributen te lijf gaan. Spierkracht heeft plaats gemaakt voor brains. Het boerenbedrijf luistert tot op de vierkante centimeter. Een kleine misrekening maakt het verschil tussen winst en verlies en de grillige elementen van de natuur laten zich niet makkelijk berekenen. Dus heb je hersens nodig. De jonge boer van nu heeft gestudeerd in Wageningen of Göttingen en werkt met moderne technieken als sensoren en drones.

Als we naar huis gaan moet ik met enige fantasie denken aan het Zuid Franse Nice of Can waar de bolides op elke straathoek dubbel geparkeerd staan. Hier is het parkeerterrein een willekeurig weiland gelegen aan de rand van het dorp. Hier geen Ferrari’s of Maserati’s. Hier kom je met een glimmende Fendt Vario 900 of een dikke New Holland, uitgerust met GPS, airco en een entertainmentsysteem. Dan hoor je er bij! Hier geen valid parking, want als zo’n monster niet zelf behendig tussen de andere monsters kan parkeren, ben je geen knip voor de neus waard! Met een glimlach keren wij huiswaarts. Het blijft een mooie traditie.

Jan Oosterbeek

Regio observer  

Home

Share This